Dalīties

Metu konkurss: “Dailes teātra teritorijas labiekārtojums”

  • Konkursa rezultāts : 2. vieta
  • Norise : 2019. gads
  • Pasūtītājs : Rīgas domes Īpašuma departaments
  • KOMANDA :
    Ainavu arhitektūra: Ilze Rukšāne, Marc Geldof, Helēna Gūtmane, Mētra Augškāpa, Māris Bušs, Indra Ozola, Alise Zālīte, Ieva Dimante un ainavu arhitektūras studentes: Agnese Ozola un Anna Laganovska
    Arhitektūras mazās formas: Ilze Ķēniņa
    Vizualizācijas: Santa Aulmane
    Koncepts: Edijs Vucens

Teātris un izrāde ir tā vieta un laiks, kur uz mirkli patverties no ikdienas. Tieši pēc šādas analoģijas piedāvājumā tiek uzlabota telpiskā situācija un labiekārtojums ap Dailes teātri. Piedāvājums ir rūpīgi iestudēta aina pilsētvidē, kas priekšvēstī teātra noskaņu – īsa atelpa no ikdienas.

Ar piedāvātajiem uzlabojumiem šī publiskā telpa kļūst par vēl vienu, ilgi gaidītu “pauzi” Rīgas pilsētvidē. Piedāvājums likvidē straujās satiksmes radīto trauksmi un tranzītzonas vietā parūpējas par telpu, kas rosina piestāt. Tas ir telpisks starpbrīdis, kas ļauj pilsētniekam ievilkt dziļu elpu un aizmirst par pilsētas slodzi.

Saglabājot stilistiskās pamatvērtības – Staņas radītās ēkas vērienīgo monumentalitāti ar izteikto cilvēcisko dimensiju – priekšlikums pastiprina pēdējo, piedāvājot iespējas mūsdienu cilvēkam ne vien skriet teātrim garām, bet arī uzturēties dažādā mēroga un rakstura teātra laukuma ārtelpās.

Dažādojot laukumu ar funkcionāli pamatotiem labiekārtojuma elementiem, ekoloģiski un stilistiski pārdomātiem apstādījumiem, tiek panākta divu plānu harmoniska saspēle – teātra ēkas monumentalitāte tiek pasvītrota un vienlaicīgi tiek izcelts ārtelpas cilvēciskums un pievilcība. Tieši šīs kvalitātes – teātra ēkas monumentālo veidolu un ārtelpas mierīgo un zaļo sajūtu, uzsvēra teju visi respondenti autoru veiktajās intervijās ar rīdziniekiem priekšlikuma izstrādes laikā.

  • /