Dalīties

METU KONKURSS: “Mākslinieciski augstvērtīgu vides objektu izveide Balvos un Gulbenē”

VIDES OBJEKTU KONCEPCIJA

Dejojošie eņģeļi

Tās ir dejotājas, balerīnas, māsiņas, ārstes – eņģeļi, kas vienmēr mums stāv klāt, kas palīdz un sargā. Tās ir rūpes un drošība. Tā ir ticība, cerība, mīlestība.

Liektā S formas plakne, kas veido dejotāju svārku daļu, it kā simbolizē pasaules puslodes. Svārki ir arī kā spārni. Abas skulptūras ir katra par sevi, bet tās ir arī iespējams salikt krustiski kā vēja turbīnu. Šajā gadījumā viņas ir kā četri eņģeļi, kas dejo, rokās sadevušies, veidojot vienotu struktūru. Skulptūras iecerētas no gaiša polimērbetona, kura faktūras paredzētas ar pulētu un nepulētu laukumiņu kontrastiem.
Abu slimnīcu teritoriju plānojumu galvenokārt veido vienkārša, uz teritorijas centru vērsta kompozīcija, kur no 3 pusēm uz priekšlaukumu ved  ainaviski pastaigu celiņi.
Ābeļu dārzs veido it kā visiem jau pazīstamu, mīļu vidi, kas apmeklētājam, ierodoties slimnīcas teritorijā, ļauj justies aicinātam un rosina miera sajūtu.

Gulbenes slimnīcas labiekārtojuma priekšlikuma pamata koncepts ir sasaistīt un apvienot slimnīcas ēkas, ielas un pļavas telpas vienā kopumā. Tas galvenokārt tiek panākts ar celiņu un apstādījumu struktūrām.  Teritorijā veidoti dažādas intensitātes pastaigu maršruti, kurus veicot, apmeklētājam dota iespēja nedaudz distancēties no ierastās ikdienas.

Par galveno uzdevumu, izstrādājot Balvu slimnīcas labiekārtojuma priekšlikumu, tika izvirzīts izveidot reprezentatīvu kopējo slimnīcas priekšpagalmu, kas kalpo kā slimnīcas ‘’vizītkarte’’. Esošie diagonālie betona plākšņu celiņi ieguvuši jaunu formu un funkcionalitāti, tie iekļauti bagātīgās, ainaviskās apstādījumu dobēs, kas mainās līdz ar gadalaiku sezonām un atstāj iespaidu gan garām braucošam, gan apmeklētājam. 
Viens no svarīgākajiem abu teritoriju reprezentatīvajiem elementiem ir vides objekta laukums, kurā paredzēti atpūtas soliņi un brīvi, dabīgi  apstādījumi ar mārsilu paklāju.

 

  • /